Majowa sałatka JustPerfekcyjnej w 5 minut
Uwielbiam gotować. Już wkrótce, pojawi się nowa zakładka, gdzie będę się z Wami dzielić nie tylko moimi przepisami. A dziś, tak na szybko majowa sałatka w 5 minut.
To bardzo proste i szybkie danie. Wystarczy kilka składników. A maj to wspaniała pora roku, bo już na dobre zagościły szparagi. W tym roku, na nasze polskie szparagi trzeba było poczekać. Ale już są dostępne, więc korzystajmy. Dla warszawiaków, podaję świetny adres, nie tylko dla szparagolubnych. Odwiedźcie koniecznie Gospodarstwo Rolne Ludwig Majlert (link).
Szparag to warzywo, które ma 5 tysięcy lat. Jest byliną o śródziemnomorskim rodowodzie. Pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, a stamtąd rozprzestrzenił się do Europy. Szparagi cenione są nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale także wartości odżywcze, a gotowane mają mało kalorii. W Polsce, cieszą się coraz większym uznaniem smakoszy.
Częścią jadalną szparaga są młode pędy. Szparag jest taki pyszny, że zrywany jest i zjadany, gdy tylko wychyli się z ziemi 🙂 .
Majowa sałatka JustPerfekcyjnej
Porcja dla 1 osóby. Czas przygotowania 5-6 minut.
Na śniadanie, przekąskę lub do zjedzenia ( i przygotowania) w przerwie między call’ami :). Dla singla lub całej rodziny.
– 10 szt pomidorków koktajlowych
-4 szt zielonych, ugotowanych szparagów (4 minuty na wrzątek)
– 2 łyżeczki suszonych pomidorów ( pokrojonych w plasterki – kupuję już pokrojone:)
– garść mix’u sałat
– garść uprażonych wcześniej migdałów w płatkach
– 3 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, sól i pieprz
– plasterek cebuli czerwonej pokrojony w kostkę- dla chętnych.
Wykładam wszystko do miski, płatki migdałów dodaję na końcu. Polewam oliwą.
Zjadam tak szybko jak robię sałatkę.
Smacznego !
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, odkryj inne przepisy dostępne w zakładce Zachwyć się/ Uczta smaku.
Przepis: Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.