Sezon na szparagi trwa. 3 proste dania w 10 minut
Szparagi, to jedno z moich ulubionych warzyw. Kiedy przychodzi sezon jem szparagi 3 razy dziennie. To wspaniałe warzywo, które jest smaczne i niskokaloryczne. Kilka składników i ten smak…..
Zazwyczaj pojawiają się już w kwietniu. Niestety w tym roku, z powodu pogody, te zbierane z pola są o miesiąc póżniej. Póki są dostępne – korzystajmy. Uwielbiam szparagi, szczególnie zielone. Jem dania ze szparagami 3 razy dziennie. To szybkie, zdrowe i niskokaloryczne rozwiązanie.
Dla warszawiaków, podaję świetny adres, nie tylko dla szparagolubnych. Odwiedźcie koniecznie Gospodarstwo Rolne Ludwig Majlert (link). Tam właśnie, po szparagi, zbierane prosto z pola, Warszawiacy i okoliczni mieszkańcy przybywają regularnie.
Szparag to warzywo, które ma 5 tysięcy lat. Jest byliną o śródziemnomorskim rodowodzie. Pochodzi z okolic Morza Śródziemnego, a stamtąd rozprzestrzenił się do Europy. Szparagi cenione są nie tylko ze względu na wyśmienity smak, ale także wartości odżywcze, a gotowane mają mało kalorii. W Polsce, cieszą się coraz większym uznaniem smakoszy.
Częścią jadalną szparaga są młode pędy. Szparag jest taki pyszny, że jest zrywany i zjadany, gdy tylko wychyli się z ziemi 🙂 .
Oto 3 proste dania ze szparagami. Na śniadanie, przekąskę lub do zjedzenia (i przygotowania) w przerwie między call’ami :). Dla singla lub całej rodziny. Dla rodziny trzeba oczywiście przygotować więcej 🙂 .
Szparagi z jakiem w koszulce. Tylko 4 składniki.
Porcja dla 1 osóby. Czas przygotowania 5-6 minut.
-6-7 szt zielonych, ugotowanych szparagów (3 minuty na wrzątek + przelać zimną woda)
-2 jajka ugotowane w koszulkach
-2 łyżeczki suszonych pomidorów ( pokrojonych w plasterki – kupuję już pokrojone 🙂
– 2 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, sól i pieprz do smaku
1/Przygotowuję 2 garnki z wrzątkiem: jeden na szparagi, drugi na jajka. Szparagi gotuję 3 minuty we wrzątku. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Układam na talerz.
2/Do wody, w której będą gotować się jajka dolewam trochę octu winnego lub jabłkowego. Jedną ręką mieszam wodę, aby powstał wirek, drugą delikatnie „kładę” jajka (ja rozbijam osobno do 2 miseczek, jest łatwiej wlewać pojedynczo). Czas gotowania jajek to 3 minuty. Wyciągam je łyżką cedzakową. Kładę delikatnie na szparagi.
3/Dodaję suszone pomidory (już gotowe, pokrojone w paski i w ziołach), oliwę, sól i pieprz. Gotowe!
Szparagi z jogurtem czosnkowym. 1 główny składnik + sos jogurtowy.
Porcja dla 1 osóby. Czas przygotowania 3-4 minuty, jeśli sos jogurtowy masz już gotowy.
Do garnka z wrzątkiem wrzucam szparagi. Gotuję 3 minuty we wrzątku. Odcedzam i przelewam zimną wodą. Układam na talerz. Dodaję sos jogurtowy, który mam zawsze gotowy w lodówce.
Mój przepis na sos jogurtowy: jogurt naturalny gęsty 250 ml (lub gładki twarożek) , 1 łyżeczka majonezu (można pominąć 🙂 , 1 łyżka koperku lub mięty ( w sezonie polecam świeżą miętę!), pół łyżeczki (lub 1 ząbek) przeciśniętego czosnku lub więcej jeśli lubisz, sól i pieprz do smaku. Wszystko połączyć i wstawić do lodówki na 30 minut aby się „przegryzł”.
Sałatka ze szparagami i serem Brillat – Savarin. 6 składników.
Porcja dla 1 głodnej osóby. Czas przygotowania 6-8 minut.
-10-15 pomidorków koktajlowych
-4-5 szt szparagów zielonych ugotowanych (3-4 minuty na wrzątek, potem do zimnej wody)
– 2-3 łyżeczki suszonych pomidorów ( pokrojonych w plasterki – kupuję już pokrojone:)
– garść rukoli lub mix sałat
-2 plasterki sera. Może być kozi lub jaki wolisz. Ja wybrałam mój ulubiony Brillat-Savarin (dla Warszawiaków polecam sprawdzony adres-delikatesy @gourmetbycafedelaposte)
– garść uprażonych migdałów w płatkach
– plasterek cebuli czerwonej pokrojony w kostkę jeśli lubisz
– 3 łyżeczki oliwy z suszonych pomidorów, sól i pieprz
Układam wszystko na talerz. Po kolei: rukola, pomidorki świeże i suszone, cebula, szparagi, ser. Uprażone płatki migdałów dodaję na końcu. Polewam oliwą i doprawiam. Zjadam tak szybko jak robię sałatkę.
Smacznego❤️
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, odkryj inne przepisy dostępne w zakładce Zachwyć się/ Uczta smaku.
Przepis: Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.