Tarta ze szpinakiem, kurkumą, curry i mascarpone
Uwielbiam tarty. I na słono i na słodko. Oto przepis na niezwykłą tartę wegetariańską. Ale smakuje wszystkim. I wegetarianom i mięsożernym.
To taki przepis, że raz spróbujesz i będziesz do niego wracać regularnie.
Tartę ze szpinakiem & co, możesz serwować jako przystawkę lub jako danie główne. Rodzinie, przyjaciołom lub tylko sobie, jeśli potrzebujesz czegoś wyjątkowego. To jeden z tych przepisów, które mam na swojej liście The best of. Spróbuj, a jestem pewna, że znajdzie się również na Twojej liście bestseller’ów! Bo zawsze znajduje uznanie!
Moja ulubiona tarta ze szpinakiem z kurkumą, curry i mascarpone.
SKŁADNIKI ( dla ok. 2-3 osób)
na ciasto: 270g mąki, 135g zimnego masła, szczypta soli i 1 jajko.
Uwaga: Jeśli nie masz czasu na ciasto domowe, nie stresuj się. Możesz użyć ciasta kruchego kupnego lub tzw paté brisé. Ja też często tak robię.
na nadzienie: 250g mascarpone, 300g świeżego szpinaku, a dodaję baby bo jest szybciej (jeśli używasz szpinaku w liściach, dobrze go wypłucz, aby nie czuć piachu między zębami ), 2-3 ząbki czosnku, 3 jajka, 20g masła, 100 ml gęstej śmietany ( może też być taka słodsza 30%), oliwa, sól, pieprz, odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka kurkumy i 1 łyżeczka curry.
Przygotowanie ciasta:
Przesiewam mąkę do miski. Dodaję sól, pokrojone drobno masło oraz mąkę i rozcieram do uzyskania konsystencji piasku. Robię wgłębienie pośrodku i wlewam rozkłócone jajko. Łączę wszystko.
Ciastem wykładam spód i boki naczynia do tarty ok. 24 cm (można ją delikatnie przesmarować wcześniej masłem). Ja, dla wygody, rwę ciasto na kawałki i palcami rozkładam stopniowo w tortownicy. Nakłuwam ciasto widelcem i chłodzę ok 20 min. w lodówce, jeśli mam czas :).
Rozgrzewam piekarnik do temperatury 200 stopni C. Piekę spód ciasta ok 10-12 minut, uprzednio kładąc na nim papier do pieczenia z fasolą lub grochem dla obciążenia. Po 10-12 minutach wyjmuję fasolę /groch i papier i dopiekam jeszcze 3 minuty.
Przygotowanie nadzienia :
Szpinak myję, dobrze odsączam. Rozgrzewam na patelni masło i podsmażam pokrojony w koskę lub cienkie plastry czosnek. Następnie wrzucam szpinak i duszę do momentu odparowania płynu. Doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Studzę.
Jajka wrzucam do miski. Dodaję mascarpone, śmietanę, curry, kurkumę i mieszam w misce (trzepaczką lub mikserem). Lekko solę do smaku.
Do miski z masą jajeczno-serową dodaję ostudzony, podsmażony szpinak i mieszam. Masę wylewam na uprzednio przypieczony spód ciasta i piekę 25-30 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekę do tzw czystego i suchego patyczka.
Ale zapach jaki w tym czasie panuje w moim mieszkaniu sprawia, że nie mogę się doczekać zjedzenia choć kawałeczka.
Podajemy z sałatą lub po prostu z pomidorkami cherry obok. Proponuję też spróbować wersji z serkem ricotta. Po prostu zamieniasz mascarpone na ricottę. Jest delikatniejszy. Choć ja zdecydowanie wolę wersję z mascarpone.
Jeśli lubisz tarty, to proponuję, po wypróbowaniu tego przepisu, przygotować „swoją” wersję.
Możesz dodać na koniec (przed włożeniem do piekarnika), pokrojone pomidorki cherry (ułożone na wierzchu tarty – dodają koloru) lub ułożyć pokrojonego wędzonego łososia. W opcji dla mięsożernych 🙂 dodaj do masy usmażony wcześniej boczek lub szynkę np. włoską.
Ja uwielbiam wersję z grzybami. Dodaję do masy usmażone wcześniej na maśle grzyby z cebulą ( kurki, podgrzybki). W wersji z grzybami, możesz zrezygnować ze szpinaku. Ale to już Ty zdecyduj.
Smacznego !
Zapraszam do polubienia i obserwowania justperfect 5.0 na instagram’ie i facebook’u. Znajdziesz tam informacje o nowych artykułach, gościach, ekspertach i… będziesz na bieżąco.
Sprawdź również inne moje debeściackie przepisy w zakładce Zachwyć się / Zachwyć się/ Uczta smaku.
Zapraszam do odkrycia innych tematycznych zakładek : Zachwyć się. Wyraź się. Zainspiruj się. Poczuj się.
Przepis przygotowała : Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.