Sprawdzony przepis na chleb od Just Perfect 5.0
Uwielbiam gotować. Mam sprawdzone przepisy, które zawsze wychodzą. Tak jak ten przepis na chleb.
Na pyszny, domowy chleb na drożdżach. I nie trzeba być kulinarnym geniuszem. Wystarczy trochę czasu i odpowiednie składniki. I po półtorej godzinie ( 30 minut przygotowanie i godzina pieczenia) masz cieplutki i obłędny chleb. To rekomendacja Just Perfect 5.0! Szczególnie na te dni, kiedy częściej przebywamy w domu.
Pyszny domowy chleb na drożdżach. Całość z pieczeniem trwa 1,5 h. To rekomendacja Just Perfect 5.0!
Składniki na 2 formy.
Ja robię zawsze z połowy przepisu czyli 1 formę, bo chleb jest obłędny jeśli się go zje zaraz po upieczeniu 🙂
1 kg mąki pszennej ( lub mix np 75 dag pszennej i 25 dag żytniej
4 szklanki ciepłej wody
10 dag świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
mix pestek ( ja daję garść pestek z dyni oraz ze słonecznika. Można dodać owsiane, sezam i inne jakie lubisz. Pobaw się i stwórz swój mix)
oraz
1 jajko roztrzepane do posmarowania ciasta i czarnuszka, sezam lub mak do posypania – dla smaku i efektu końcowego. Ja najbardziej lubię z czarnuszką.
- W misce wymieszaj mąkę z solą i dowolnymi pestkami i lub płatkami
- Zrób dołek w mące. Rozkrusz drożdże, zasyp je cukrem i dolej 1 szklankę ciepłej wody. Przykryj dołek mąką.
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
- Kiedy drożdże zaczną pracować ( jak dołek się wybrzuszy) wlej stopniowo pozostałe 3 szklanki ciepłej wody.
- Mieszaj łyżką lub delikatnym melakserem zakończonym narzędziem w postaci jakby zagiętego palca. Chodzi o to aby ciasto nabrało powietrza. Nie używaj wysokich obrotów i zakończenia w postaci rózgi.
- Odstaw na 10-15 minut w ciepłe miejsce. U mnie idealnie sprawdza się łazienka 🙂
- Gdy podwoi swoją objętość przełóż ciasto do 2 keksówek wcześniej nasmarowanych masłem lub olejem i wysypanych bułką tartą.
- Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i posyp czarnuszką, sezamem lub makiem.
- Możesz też odstawić jeszcze formę w ciepłe miejsce jeśli uważasz że ciasto za mało wyrosło.
- Włóż ciasto do rozgrzanego piekarnika na wys ok połowy wysokości piekarnika ( nie za blisko góry aby się nie spalił, aczkolwiek skórka ma być chrupiąca.
- Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz przez godzinę.
- Chleb wyjmij z blaszki jeszcze ciepły. Najlepszy jest ciepły z domowym masłem czosnkowym ( do masła dodać przeciśnięty czosnek, koperek i sól). I zrobione 🙂
Smacznego!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, może skusisz się na Masala Chai Latte. Herbaciany napój z Indii.
Przepis: Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.
Dorota - tez noPerfect, co jest spoko
14 listopada 2020 @ 17:13
Brzmi wspaniale! Zaraz zabieram się do pieczenia!!!
Dorota (nie) perfekcyjna
14 listopada 2020 @ 17:21
Wyślij zdjęcia na FB 🙂
Magda G
14 listopada 2020 @ 21:21
Takie przepisy pachną w całej Polsce. Na pewno wypróbuje. Kuszące ♥️
Dorota (nie) perfekcyjna
15 listopada 2020 @ 12:12
Jestem ciekawa komentarza po 🙂