Kotlety wegetariańskie nie tylko dla wegetarian
Nie jestem wegetarianką ale lubię eksperymentować w kuchni. Kiedy chłopcy są u taty, a lodówka prawie pusta, wtedy jestem najbardziej kreatywna.
Moi synowie są mięsożerni, ale czasami dają się namówić na kotlety bezmięsne. To, co jednak musi w nich pozostać to dobry smak i różnorodność składników.
Ja raczej unikam mięsa, choć chyba nigdy nie będę mogła zrezygnować z włoskiej wędliny.
Takie kotlety są więc dla mnie urozmaiceniem i odskocznią. Wymagają kreatywności. Ale jak temat Ci się spodoba, to będziesz miała dużo zabawy.
Dziś zaproponuję Wam wersję na bazie białej fasoli. Ja daję z puszki, ale wy możecie namoczyć wcześniej i ugotować suchą fasolę.

Potraktuj ten przepis jako bazę. Możesz potem eksperymentować z tym, co masz w lodówce lub co lubisz.
Kotlety wegetariańskie na bazie białej fasoli.
puszka (400g) białej fasoli
4-5 ugotowane, większe różyczki brokuła
100g (sucha) ugotowanej kaszy jaglanej
3-4 łyżki koperku lub jeśli lubisz natki pietruszki
pół pora (ja daję też część zieloną dla koloru)
1 jajko
bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz do smaku
Poniżej znajdziesz składniki i przepis na sos jogurtowy. Możesz jeść z nim lub bez. Jak wolisz. Bez sosu też są rewelacyjne.
- W misce rozgnieść widelcem fasolkę (wcześniej odcedzoną i przelaną wodą).
- Dodać wcześniej ugotowane i rozgniecione brokuły. Ważne aby składniki nie były zbyt rozmemłane. Ja zostawiam większe kawałki aby było smaczniej.
- Na oliwie przesmażyć pokrojonego pora i dodać do fasolki i brokułów.
- Ugotować kaszę jaglaną i dodać do pozostałych składników. Kaszę gotujemy w proporcji 1: 2 ( czyli 100g kaszy i 200ml wody), jak zaczyna być mięka to ją wyłączam aby doszła i aby nie była zbyt wodnista.
- Na koniec dodać jajko, koperek lub pietruszkę i doprawić do smaku solą i pieprzem.

- Jeśli masa będzie zbyt rzadka można dodać 1 łyżkę bułki tartej.
- Obtoczone wcześniej w bułce tartej kotlety, smażyć na oliwie.
- Ja podają kotlety wegetariańskie z sałatą, gdyż same w sobie są bardzo sycące.

Oto kilka pomysłów na urozmaicenie kotletów oraz inne konfiguracje 🙂 .
W tym przepisie bazą jest biała fasola. Możesz ją zastąpić czerwoną fasolą ( dla urozmaicenia) lub zieloną soczewicą (wcześniej namoczoną i ugotowaną).
Zamiast kaszy jaglanej możesz dodać 2 łyżki ugotowanych ziaren amarantusa ( źródło białka).
Zamiast brokułów możesz dodać pokrojoną w kostkę i usmażoną cukinię i/lub upieczone wcześniej bataty z rozmarynem ( bataty pokrój polej oliwą i posyp rozmarynem. Upiecz w piekarniku w temperaturze 220 stopni, ok 20 minut).
Zamiast pora możesz użyć cebuli i czosnku- pokrojonych i usmażonych na oliwie.
Możesz doprawić kminem rzymskim, wówczas będą miały smak orientalny.
Kaszę jaglaną dodaję zawsze. Możesz dodać mniej jeśli składniki sa bardziej suche.
Moje kotlety wegetariańskie często podaję z sosem jogurtowym.
Mój przepis na sos jogurtowy:
jogurt naturalny gęsty 250 ml, 1 łyżeczka majonezu (można pominąć :), 1 łyżka koperku lub mięty ( w sezonie polecam świeżą miętę!), pół łyżeczki (lub 1 ząbek) przeciśniętego czosnku lub więcej jeśli lubisz, sól i pieprz do smaku.
Wszystko połączyć i wstawić do lodówki na 30 minut aby się „przegryzł”.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, może skusisz się na inne przepisy dostępne w zakładce Uczta smaku.
Polecam przepis na zdrowe śniadanie : Amarantus z jugurtem greckim i malinami. Odkryj wyjatkowe właściwości amarantusa.
Smacznego !
Przepis: Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.