Najlepsza domowa granola od JustPerfekcyjnej
Uwielbiasz granola? Ja też. Dziś podzielę się z Wami moim domowym przepisem na granola. To najlepszy przepis, jaki wypróbowałam. Raz spróbujesz i zakochasz się, jak ja.
Granola to mieszanina płatków zbożowych, orzechów, suszonych owoców i miodu (lub syropu klonowego), pieczona do chrupkości. Podawana jest najczęściej z mlekiem lub jogurtem. Idealny pomysł na pożywne śniadanie lub jako szybka przekąska w ciągu dnia. To również fantastyczny i szybki pomysł, na drugie śniadanie w pracy. Ja-uwielbiam!
Granola wspaniale się przechowuje, dzięki czemu możesz ją przygotować i cieszyć się nią na dłużej. Granola może być też pomysłem na domowy prezent dla Twoich przyjaciół. Przygotuj ten przepis, a już nigdy nie wrócisz do kupionej w sklepie granoli. Ta jest pyszna i zawiera zdrowe składniki. Zanim przygotujesz granolę wg mojego przepisu, zobacz jakich składników możemy używać. Teraz i w przyszłości.
Płatki owsiane
Zdrowe dla serca, syte, zachowują swój kształt podczas pieczenia. Ja wybieram te większe i mieszam zwykłe owsiane i pełnoziarniste. Możesz też użyć certyfikowanych płatków bezglutenowych, jeśli potrzebujesz bezglutenowej granoli.
Orzechy i nasiona
Do przygotowania mojej granoli użyłam orzechów włoskich, orzechów nerkowca, pestek słonecznika i dyni. Ale możesz dodawać te orzechy, które lubisz np. pistacje, orzechy makadamia czy pekan.
Olej nierafinowany
Olej sprawia, że granola jest chrupiąca. Ja wybieram zawsze olej kokosowy, który jest pyszny i idealnie komponuje się z granolą. Możesz oczywiście wybrać oliwę z oliwek, jeśli lubisz ostrzejszy, pikantniejszy smak.
Dla osłody
Używam syrop klonowy lub miód. W zależności co mam pod ręką. Jeśli miałabym wybierać i polecać Wam jeden nich, to zdecydowanie wolę wersję z syropem klonowym, który dodaje granoli wyjątkowy, orzechowy smak.
Suszone owoce
Dodają dodatkowej słodyczy, ciągnącej konsystencji, którą uwielbiam i niezwykłego, owocowego smaku mojej granoli. Wybieram suszone morele, rodzynki, żurawinę, daktyle. Te większe zawsze kroję w kostkę. Jeśli Ty lub Twoja rodzina nie lubicie suszonych owoców, możesz z nich zrezygnować. Wówczas zrekompensuj to większą ilością orzechów.
Opcjonalne dodatki
Jeśli lubisz cytrusowy smak, możesz dodać startą skórkę cytrynową lub skórkę pomarańczową. Jeśli lubisz czekoladę, pokrojoną w kawałki możesz dodać , ale dopiero po całkowitym wystygnięciu granoli. Dobrą opcją są również niesłodzone płatki kokosowe, które możesz dodać na 10 -15 minut przed zakończeniem czasu pieczenia, aby ich nie spalić.
Ale moja rekomendacja na pierwszy raz jest taka: spróbuj tej „podstawowej” wersji granoli, a dopiero następnym razem eksperymentuj ze „swoimi” dodatkami.
Najlepsza domowa granola od JustPerfekcyjnej
Składniki na duży słój granoli
Baza: 500g płatków owsianych, 4 łyżki oleju kokosowego, 2-3 łyżki syropu klonowego lub 2 łyżki miodu. Orzechy i pestki: po garści orzechów włoskich i nerkowca (ja siekam, ale możesz też wrzucić całe), garść pestek słonecznika oraz pestek dyni. Owoce: garść żurawiny, pokrojone daktyle i suszone morele.
1/Nagrzej piekarnik do 150 stopni Celcjusza
2/Wymieszaj w misce składniki bazy czyli płatki owsiane, olej kokosowy, syrop klonowy lub miód.
3/Wyłóż składniki bazy na papier do pieczenia i piecz ok 15 minut, mieszając choć 1 raz w trakcie pieczenia.
4/Po tym czasie dosyp orzechy i inne suche składniki takie jak pestki i piecz ok 15 minut, mieszając 1 raz w trakcie pieczenia.
5/Po tym czasie dodaj kolejne, tym razem mokre składniki i piecz ok 10 minut.
6/ Przemieszaj wszystko i piecz jeszcze 3 minuty.
7/Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia. Kiedy będzie wystudzone, przesyp do słoja. Delektuj się kiedy tylko chcesz!
Dodawaj do jogurtu lub do sałatki, na wierzch, jako posypka. Dodawaj świeże owoce sezonowe ( ja lubię z bananem lub borówką amerykańską). Życzę Wam smacznego ❤️! I koniecznie daj znać, jak Ci smakowało.
Przepis przygotowała : Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, a lubisz proste dania i przepisy, sprawdź inne moje przepisy w zakładce Zachwyć się/ Uczta smaku. Ja rekomenduję Ci Sprawdzony przepis na pyszny, domowy chleb.
Zapraszam do polubienia i obserwowania justperfect 5.0 na instagram’ie i facebook’u. Znajdziesz tam informacje o nowych artykułach, gościach, ekspertach i… będziesz na bieżąco.
Jeśli interesuje Cię świat urody, odwiedź zakładkę testuję dla Was. Zapraszam też do odwiedzenia innych zakładek na justperfect.pl: zachwyć się, wyraź się, zainspiruj się, poczuj się. Mam nadzieję, że będziesz wracać regularnie 🙂 .