Delikatne placki z cukinii – przepis na sukces
Uwielbiam placki warzywne! Dziś podzielę się z Wami moim przepisem na pyszne placki z cukinii. To super prosty przepis, choć są w nich składniki, które musisz mieć w lodówce, bo to one robią robotę!
Cukinia, nazywana też kabaczkiem, należy do rodziny dyniowatych. Do Polski przywędrowała z Włoch, stąd też jej nazwa. Po włosku „zucchina” to po prostu mała dynia. W zależności od odmiany bywa ciemnozielona, żółta lub pasiasta. Warzywo może dorastać nawet do ok. 40 cm długości, ale im młodsza, tym jest smaczniejsza więc najlepiej zrywać cukinię, kiedy ma ok. 15-20 cm, bo wtedy jest najdelikatniejsza. Można ją jeść na surowo, smażyć, grillować, łączyć z innymi warzywami np. w lecho lub curry. Ze względu na swoje walory smakowe i odżywcze, znajduje wśród warzyw najchętniej uprawianych w Polsce. Cukinia jest bardzo łagodna w smaku, a dzięki zawartości związków odżywczych i łatwości w trawieniu, jest polecana już nawet półrocznym dzieciom. Ja uwielbiam placki z dyni, ale często w sezonie, kiedy jest dostępna mała (ok 10cm), smażę pokrojoną w ćwiartki na oliwie z czosnkiem i posypuję parmezanem. Spróbuj, pychota 🙂 .
Delikatne placki z cukinii z kozim serem i miętą
przepis na ok.12 placków
Składniki: 3 kabaczki, cebula, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki mąki, 3 jajka, przyprawy – sól, pieprz, ostra papryka. Dodatkowo: ser kozi (miękki), pokrojona świeża mięta i koper.
1/Pokrój w kostkę cebulę i czosnek, a cukinię zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Cukinię posól, aby odeszła woda.
2/Cebulę i czosnek usmaż na oliwie. Ja najpierw smażę cebulę i po chwili dorzucam czosnek. Potem dorzuć odcedzoną z wody cukinie i smaż, aby się przyrumieniła. Odstaw do ostygnięcia.
3/W misce wymieszaj dokładnie całe jajka. Dodaj przesianą mąkę, a następnie wystudzoną masę z patelni. Wymieszaj.
4/Dodaj pokruszone opakowanie sera koziego ( lub białego, owczego jeśli wolisz) oraz świeżą miętę i koperek. To właśnie te dodatki robią robotę. Następnie dopraw masę solą, pieprzem i ostrą papryką, do smaku.
5/ Smaż placki na oleju lub oliwie. Podawaj ciepłe. Ja lubię bez niczego, ale możesz podać np. z jogurtem typu tzatziki.
Życzę Ci smacznego ❤️! I koniecznie daj znać, jak Ci smakowało.
Przepis przygotowała : Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, a lubisz proste dania i przepisy, sprawdź inne moje przepisy w zakładce Zachwyć się/ Uczta smaku. Ja rekomenduję Ci Sprawdzony przepis na pyszny, domowy chleb.
Zapraszam do polubienia i obserwowania justperfect 5.0 na instagram’ie i facebook’u. Znajdziesz tam informacje o nowych artykułach, gościach, ekspertach i… będziesz na bieżąco.
Jeśli interesuje Cię świat urody, odwiedź zakładkę testuję dla Was. Zapraszam też do odwiedzenia innych zakładek na justperfect.pl: zachwyć się, wyraź się, zainspiruj się, poczuj się. Mam nadzieję, że będziesz wracać regularnie 🙂 .