Domowa konfitura z całych wiśni
Konfitura z całych wiśni to coś niezwykłego. Możesz ją dodać do muffinów, lodów czy naleśników. Zrób kilka słoików i ciesz się nią przez całą zimę. A w kolejnym roku, zrobisz jej więcej, bo jest przepyszna.
Tej przepysznej konfitury z całych wiśni użyłam jej w przepisie Muffiny czekoladowe z konfiturą z wiśni. Ale możesz ją podać wedle swojego uznania. Baw się przepisami i próbuj nowych smaków.
Ten przepis dostałam od znajomej. Konfitura jest obłędna, więc przepis od razu trafił do mojego zbioru przepisów. Dziś dzielę się nim z Wami!
Wypróbuj go koniecznie!
Przepyszna konfitura z całych wiśni.
Ten przepis dostałam od znajomej. Konfitura jest obłędna, więc przepis od razu trafił do mojego zbioru przepisów. Dziś dzielę się nim z Wami!
SKŁADNIKI:
-60ml wody
-750g cukru
-1kg wiśni
1/ Umyte i wydrylowane wiśnie zasypuję cukrem ( wykorzystuję 1/2 kg cukru). Zostawiam na całą noc.
2/ Następnego dnia przygotowuję syrop. W rondlu z szerokim dnam, gotuję pozostały cukier z wodą. Podgrzewam, aż zacznie się pienić. Wyjmuję szumowiny. Syrop powinien być gęsty. Do wrzącego syropu dodaję wiśnie z sokiem, który w nocy się wytrącił. Smażę i raz na jakiś czas potrząsam garnkiem. Dzięki temu, syrop będzie szybciej odparowywał, a wiśnie nie będa przywierać do dna. Smażenie powinno potrwać ok 1,5 godziny.
3/ Kiedy konsystencja jest gęsta, przekładam wiśnie do słoiczków.
Niektórzy lubią konfitury bardziej płynne, inni gęściejsze. Ja lubię te gęste. Jeśli konsystencja jest zbyt płynna możesz w trakcie smażenia wyjąć wiśnie i odparować syrop, a póżniej znów dorzucić wiśnie. Taki sposób jest idealny, aby uzyskać odpowiednią dla Ciebie konsystencję.
4/ Gotowe słoiczki pasteryzuję ok 10 minut. Pozostawiam do wystygnięcia. Ale zawsze 1 słoiczek jest zjadany od razu 🙂 .
Smacznego❤️!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, odkryj inne przepisy dostępne w zakładce Zachwyć się/ Uczta smaku.
Przepis: Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.