Kalafior i brokuł – pieczony duet na przystawkę lub danie
Oto zdrowa i syta przystawka lub dodatek do dania głównego. Sprawdzi się dla całej rodziny, ale tym prostym duetem, zaskoczysz również przyjaciół podczas domówki czy proszonego obiadu.
Czy wiesz, że …
Kalafior i brokuł należą do rodziny kapustowatych. Różnica między nimi, a kapustą polega na tym, że to nie liście, ale niedojrzałe kwiatostany nadają się do jedzenia. Brokuł to najbliższy krewny kalafiora, co tłumaczy ich fizyczne podobieństwo. Brokuł i kalafior były hodowane już w starożytnym Rzymie, a do Europy przyjechały około XVI wieku. Mieszkańcy Polski poznali smak kalafiora na przełomie XVI i XVII wieku dzięki królowej Bonie. Kalafior zaliczany jest do najcenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, cynk oraz witaminy K, B1, B2, B6 i C. Kalafior występuje w różnych odmianach i kolorach – od białego, przez jasnozielony, aż po fioletowy. Kalafior należy przechowywać w lodówce, do góry łodygą, co zapobiegnie gromadzeniu się wilgoci i szybkiemu psuciu, brokuł podobnie, choć ten jest mniej wrażliwy na temperatury. Brokuł zawiera sulforafan, substancję o silnym działaniu przeciwnowotworowym. Dodatkowo brokuły mogą wpływać na zmniejszeniu ryzyka zachorowań na choroby sercowo-naczyniowe. Ich spożycie zalecane jest także podczas leczenia osteoporozy oraz wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Ponieważ oba warzywa należą do tej samej rodziny, mają podobne właściwości i cechy, choć to brokuł jest ciut bardziej kaloryczny od swojego krewniaka (25 kcal/100g ma kalafior vs 34 kcal ma brokuł). Jedzmy warzywa!
Pyszna przystawka czyli pieczony kalafior i brokuł z sosem jogurtowym
Składniki dla 2 osób
Na sos:
jogurt naturalny gęsty 250 ml, 1 łyżeczka majonezu (można pominąć 🙂 , 1 łyżka koperku lub mięty, pół łyżeczki (lub 1 ząbek) przeciśniętego czosnku, sól i pieprz do smaku. Wszystko połączyć i wstawić do lodówki na 30 minut, aby się „przegryzł”.
oraz główny składnik: warzywa – 1/2 kalafiora i 1/2 brokuła, choć taka ilość może nie zaspokoić głodomorów.
1/ Nagrzej piekarnik do temperatury 230 stopni. W tym czasie przygotuj sos jogurtowy. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki i wstaw sos jojurtowy do lodówki.
2/ Różyczki kalafiora i brokuła rozdziel na małe kawłki i rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem. Polej oliwą i posyp solą, najlepiej gruboziarnistą. Piecz ok 30-40 minut do zarumienienia warzyw. Można raz przewrócić warzywa aby się równo przyrumieniły.
3/ Jedz warzywa od razu po wyjęciu z piekarnika. Wtedy są chrupiące, zimne nie smakują już tak dobrze jak ciepłe. Proponuję podać sos jogurtowy w oddzielnym naczyniu. Ja po domowemu „maczam” warzywa w misce z sosem. Pychotka!
Uwaga, przygotuj więcej, bo nawet się nie spodziewasz jaki sukces odniesie to proste danie.
Jeśli przygotowujesz to danie na przystawkę, proponuję jako drugie danie podać pyszną Tartę ze szpinakiem, kurkumą, curry i mascarpone, nie tylko dla wegetarian 🙂 .
Smacznego ❤️! Koniecznie daj znać, co Ci smakowało.
Przepis przygotowała : Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów. Sprawdź inne przepisy w zakładce Zachwyć się/ Uczta smaku.
Zapraszam do polubienia i obserwowania justperfect 5.0 na instagram’ie i facebook’u. Znajdziesz tam informacje o nowych artykułach, gościach, ekspertach i… będziesz na bieżąco.
Jeśli interesuje Cię świat urody, odwiedź zakładkę testuję dla Was. Zapraszam też do odwiedzenia innych zakładek na justperfect.pl: zachwyć się, wyraź się, zainspiruj się, poczuj się. Mam nadzieję, że będziesz wracać regularnie 🙂 .