Masala Chai Latte. Herbaciany napój z Indii
Ten herbaciany napój może być źródłem energii lub ukojenia. Będzie jak Ty chcesz.
Jesienna aura i częstsze niż kiedyś spędzanie czasu w domu (większość z nas uczy się lub pracuje zdalnie) sprawia, że często dopada nas niepokój. Potrzebujemy zadbać o swój stan umysłu i przywrócić pokłady optymizmu na ten trudniejszy czas.
Pomysłem na sprawianie sobie przyjemności i oderwanie od codziennych obowiązków, może być pyszna, rozgrzewająca i poprawiająca humor herbata. Najlepiej w takim jesiennym okresie smakuje z miodem i mlekiem.
Wiem, wiem, mleko do herbaty… brzmi dziwnie. Ale spróbujcie, a zdziwicie się pozytywnie tym smakiem.
Najważniejsze jest jednak, aby chwila wytchnienia była naprawdę relaksująca i spełniała swoją rolę. Dlatego, oderwij się na chwilę od pracy i daj sobie chwilę wytchnienia. Bez telefonu, news’ów i dodatkowych bodźców. Jeśli stosujesz głębię pracy (przeczytaj „Głębia pracy-refleksja o deep workingu”) , to zrób sobie odpoczynek w czasie relaksu.
Istnieją różne rodzaje herbat, także specjalne mieszanki herbaciane, dodające energii, wyciszające, odchudzające czy poprawiające samopoczucie. Ja rekomenduję herbatę czarną, która subtelnie połączona z innymi składnikami jest wspaniałym i prostym momentem relaksu w ciągu dnia.
Dziś chciałabym Was namówić do przygotowania tej nietypowej herbaty. Oto klasyczny przepis na słynną Masala Chai Latte, czyli herbatę z mlekiem i przyprawami.
Masala Chai Latte to oficjalny napój Indii. Można go skosztować na każdym rogu ulicy, po której kręcą się nosiciele herbaty, spożywana jest w ruchu za kilka rupii. W wersji podstawowej znajdziesz tam kardamon, cynamon, anyż i gałkę muszkatołową.
Masala Chai Latte to oficjalny napój Indii. Można go skosztować na każdym rogu ulicy, po której kręcą się nosiciele herbaty. Spożywany jest w ruchu za kilka rupii.
SKŁADNIKI
200 ml wody
2 pokruszone strąki kardamonu ( ja rozbijam je tłuczkiem:)
2 cienkie plasterki świeżego imbiru
1 laska cynamonu
1 szt. „gwiazdki” anyżu
75 ml mleka
1/2 łyżeczki czarnej herbaty ( niearomatyzowanej), w liściach lub granulkach jak na obrazku
miód, cukier lub syrop klonowy ( ja najbardzej lubię z syropem klonowym 🙂 )
gałka muszkatołowa ( w całości) – świeżo starta na tarce – do posypania
PRZYGOTOWANIE
- W rondelku wymieszaj wodę, kardamon, imbir, laskę cynamonu i anyż.
- Zagotuj mieszaninę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
- Dodaj liście herbaty, pogotuj minutę i dodaj mleko.
- Gotuj na wolnym ogniu przez kolejną minutę lub dwie. Następnie wyłącz ogrzewanie i pozostaw mieszaninę na 2 minuty.
- Przelej do filiżanki przez drobne sito usuwając liście i przyprawy.
- Dodaj syrop klonowy, cukier lub miód. Zamieszaj.
- Na wierzch dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową dla smaku i aromatu.
Masala Chai Latte najlepiej smakuje, kiedy jesteś owinięta/ty kocem. I pamiętaj, że dobry nastrój jest kluczem do głębszego odpoczynku i lepszej koncentracji.
Przygotuj sobie Masala Chai Latte w swoim ulubionym kubku lub filiżance, usiądź wygodnie i w zależności od tego w jakim nastroju jesteś 🙂 przeczytaj jeden w polecanych poniżej materiałów, .
Refleksja nad Świętami Bożego Narodzenia. Jak wyzwolić w sobie kreatywność? Jak zanurzyć się w teraźniejszości. Nic nie muszę…Chcę to robię lub O pisaniu, historiach i fascynacji życiem.