Muffiny czekoladowe z konfiturą z wiśni
Muffiny czekoladowe to prosty przepis i wyjątkowy smak. Uwielbiam je na śniadanie lub jako deser. Kilkanaście minut przygotowania, kilka składników i gotowe. Rozpieszczaj się, nie tylko w weekend…
Muffiny można serwować na słodko lub wytrawnie. To taki szybki sposób na coś słodkiego. To zaledwie kilka składników + jakiś dodadek np w postaci owoców. Ja uwielbiam je z konfiturą z całych wiśni, którą mam w domu zawsze.
Dlatego, jeśli tylko mam ochotę na szybki deser, a w domu nie ma nic, bo wszystko myszy zjadły (taką myszką szabrowniczką w temacie słodkości jest mój syn Staś 🙂 ), przygotowuję muffiny czekoladowe z wiśniami.
Wypróbuj mój przepis.
Muffin – [mafin] 🙂 lub zdrobniale muffinka, to ciastko w kształcie wysokiej babeczki z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (np. rodzynkami, czekoladą, owocami lub orzechami) jak i wytrawnymi (np. z warzywami lub z mięsem lub łososiem).
Muffinki czekoladowe z konfiturą z całych wiśni.
Przepis na 12 muffinek. Czas przygotowania 15 minut + 25 minut czas pieczenia.
SKŁADNIKI:
-konfitura z całych wiśni, najlepiej domowa, ok 10-12 łyżeczek – mój przepis znajdziesz tu (link). Ale możesz też dodać sprawdzoną konfiturę gotową lub wydrylowane świeże lub mrożone wiśnie ok. 1/2 kg.
-100g masła
-150g czekolady gorzkiej – ja dodaję Wedel mocno gorzka 80%
– 2 jajka o temperaturze pokojowej
-250g mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-150g mleka – ja dodaję roślinne, bo takie najczęściej mam w lodówce
-120g cukru, możesz dodać ksylitol, wtedy warto dodać ok 150g
-2 łyżki dobrego kakao
1/ Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celciusza ( z termoobiegem). Formę na muffiny wyłóż papilotkami. Wyjmij z lodówki jajka i mleko, aby były w temperaturze pokojowej.
2/ W garnku, na małym ogniu roztop masło i połamane kawałki czekolady. Zostaw do wystygnięcia. Dodaj po kolei mleko i pojedynczo jajka. Mieszaj trzepaczką, aby masa była jednolita.
3/ Do miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier – wymieszaj.
4/Połącz obie masy w ten sposób aby so suchych składników dodać mokrą masę. Wymieszaj delikatnie łyżką, nie używaj miksera.
5/ Na koniec dodaj konfiturę z wiśni (link do mojego przepisu tu), lub świeże lub wcześniej rozmrożone wiśnie.
6/ Nałóż do papilotek, pozostawiając ok 1/2 cm od góry. Muffinki pięknie wyrastają i muszą mieć miejsce 🙂 . Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz ok 20-25 minut to tzw suchego patyczka.
Smacznego❤️!
Jeśli spodobał Ci się ten przepis, odkryj inne przepisy dostępne w zakładce Zachwyć się/ Uczta smaku.
Przepis: Dorota Chociszewska – (nie) Perfekcyjna . Więcej o mnie w Loża Ekspertów.
Zostań z nami dłużej. Jeśli lubisz spotkania z ciekawymi ludźmi zapraszam Cię koniecznie do przeczytania wywiadu z pisarką Martą Reich „O miłości, emocjach i potędze słów”. link tu.
Zapraszam do polubienia i obserwowania justperfect 5.0 na instagram’ie i facebook’u. Znajdziesz tam informacje o nowych artykułach, gościach, ekspertach i… będziesz na bieżąco.
Jeśli interesuje Cię świat urody odwiedź zakładkę testuję dla Was. Zapraszam też do odwiedzenia innych zakładek na justperfect.pl. Wybierz zachwyć się, wyraź się, zainspiruj się, poczuj się. Mam nadzieję, że będziesz tu wracać regularnie 🙂 .